Türkiye’nin en önde gelen turizm bölgelerinden biri olarak sayılan Antalya Bölgesi güneş ,kum ,deniz gibi geleneksel ürünlerini ön plana çıkararak her yıl ülkemize gelen tatil turistinin yaklaşık %40 Antalya’ya çekmektedir. Yaz aylarında en üst noktasına çıkan bu kadar büyük bir talebe cevap vermek için dünya standartlarında birçok konaklama tesisi arka arkaya açılmıştır ve açılmaya da devam ediyor. Ne yazık ki bu güzel tesislerin çoğu tatil turizmi çeşitlendirilemediği için kış aylarında boş kalmakta ve kapanmaktadır. Üstelik yeni yapılan konaklama tesisleri ile fiyatlar gittikçe düşmekte, fiyat düştükçe işletme tesisin bazı hizmetlerinden kısıntı yapmakta , kalitenin düştüğünü gören zengin turist de gelmekten kaçınmaktadır.
Bölgemiz ekonomisinin en önemli amiral gemisi olan turizm sektöründeki bu kısır döngüyü kırmanın bir yolu da katma değeri yüksek olan Sağlık Turizmi’ni bölgemizde öncelik vermek ve geliştirmektir. Her sağlık turisti tatil turistinden en azından 5 defa daha fazla harcama yapmaktadır. Hızlı bir gelişim sağlamak için çok istenilse bile Sağlık Turizmi’inde hepimizin alacağı uzun bir yol var gibi görünüyor. En önde gelen sorun Sağlık turizmi için potansiyel görebileceğimiz çevre ülkelerde ülkemizdeki sağlık sektöründeki son yıllarda sağlanan gelişmeler hakkında hiçbir fikirlerini olmamasıdır.- kendi ifadeleri ile Türkiye ‘deki Sağlık Sektörü konusunda farkındalıkları yok– Türkiye 30 yıl önce Turizm dünyasında adı yenice duyulur durumdaydı. Bugün ise turizmde dünyada bir moda ülke. Ancak bir çok yabancı Türkiye’nin güzel konaklama tesisleri olduğunu biliyor ancak hastanelerinin herhangi bir 3. dünya ülkesi seviyesinde olduğunu düşünüyor.
Antalya’da en yeni bir hastanemizde Kanser Tedavisinde Dünya’da sayılı merkezlerde uygulanan en son tedavi tekniklerinin çok seçkin bir ekip tarafından çok başarı ile uygulandığına, yine diğer bir seçkin hastanemizin dünyada en fazla organ nakli yapılan hastane olduğuna Rusya’da ,Mısır da, Yemen’de ve Oman’da tıp çevreleri bile inanmakta zorluk çekiyorlar. Bu tanınırlığı ve popüler olmayı başarır ve kendi evimizde de profesyonel anlamda Sağlık Turizmi altyapısı oluşturursak bu sektörde lider bir konuma geleceğimize inanıyoruz. Sağlık Turizmini bu tanımıyla bölgemizde geliştirmek yüksek standartta hastanelerimizin ve çok iyi yetişmiş hekim kadrosunun yanında , sektörü ilgilendiren her kamu ve özel paydalar tarafından konuya verilecek öncelik, bilinçlendirme, eşgüdüm ,profesyonel işbirliği ve organizasyonla mümkün olabilecektir.
A.Cengiz Yılmaz