Hasta bir kişinin tedavi amaçlı bir ülkeden başka bir ülkeye yaptığı planlı seyahat günümüzde '' Sağlık Turizmi'' diye anılıyor. Hastanın yaşadığı ülkedeki sağlık sisteminin yeteri derede gelişmemiş olması, devletinin sağlık sisteminin verdiği hizmetin yeterli olmaması veya verilen hizmetinin uzun bekleme sürelerini içermesi, hastanın kendi ülkesindeki sigortasının alacağı tedaviyi kapsamaması sonucu hastayı kendi ihtiyacı olan sağlık hizmetini bu konuda ileri olduğuna inandığı başka ülkelerde daha iyi ve ucuza- ama gerekiyorsa pahalı - almaya yönlendirmesi gibi nedenleri Sağlık Turizmi hareketini doğuran dinamikler arasında sayabiliriz. Yabancı hastanın son yıllarda globalleşen dünyada seyahat etmesinin kolaylaşması, vizelerin kalkması, sağlık hizmeti veren ülke ve kurumlara internet ortamında hızlı erişim ve bilgi ulaşma kolaylığı ve geleneksel batı ülkelerinin dışındaki aralarında Türkiye'nin de olduğu gelişmekte olan ülkelerde sağlık sektörünün gelişmesi sağlık turizmi hareketini hızlandırmıştır. Bundan 20 yıl önce bloklaşmanın olduğu bir dünyada Sağlık Turizm’inden pek bahsedilemezdi. Türkiye son yıllarda gerek ekonomik yapısı, gelişen ihracatla ve birçok sektördeki atılma ve altyapıdaki reformlara paralel olarak ülke genelinde sağlık sektöründe altyapıda büyük gelişmeler yaşanmış, özel sektör duyduğu güvenle sağlık sektörüne büyük yatırımlar yapmıştır. Ülkemizde son yıllarda özel sektör yatırımları arasında dünyada tedavi teknolojisindeki en gelişmiş teknikleri kullanan, yetişmiş ve kaliteli doktor kadrosu ile dünya standartları da birçok hastane hizmete girmiştir. Bunlardan 45 Türk hastanesi sağlıkta uluslararası kaliteyi simgeleyen ve belgeleyen JCI Joint Commision International belgesi almaya hak kazanmıştır. Türkiye bu özelliği ile dünyada en fazla JCI belgeli hastanesi olan 2. ülke konumundadır.
Antalya Bölgemiz Türkiye de bulunduğu konum nedeni sağlık turizmi açısında gerekli şartlar ve parametreler oluşturulursa avantajlı konumdadır. Bölgemizde uluslararası standartta birçok sağlık merkezi arasında JCI belgeli iki hastanenin yanında 3. sü de bu belgeyi alma yolundadır. Bölgemizde tatil turizmine yönelik eşsiz konaklama tesislerinin istenmeyen şekilde kış mevsiminde atıl kalması, tatil turizminin aksine sağlık turistinin katma değeri yüksek harcama yapması şu anda bu sektörü bölgemizde geliştirmemizin ve büyütmemiz gerektiğini ortaya koymaktadır. Coğrafyamızda en büyük pazarlarımız bizi çevreleyen ve Antalya yı destinasyon olarak gören tüm Batı ülkeleri ve Balkan komşularımızın yanında ve özellikle kuzeyde Rusça konuşan ülkeler, güneyde de Arapça konuşan Arap dünyasıdır. Bölgemizde yabancı hasta potansiyelinde en büyük rakiplerimiz ise Rusça konuşan ülkeler için Almanya ve İsrail, Arap dünyası için Malezya, Singapur ve Ürdün olarak görünmektedir.
Antalya Bölgemizde Sağlık Turizmi sektörü şu anda sadece kişisel gayretlerle ve organize olmamış şekilde gelişmeye çalışıyor izlenimi vermektedir. Bu gerçekten yola çıkarak umudumuz ve hedefimiz Sağlık Turizmi sektörünü ülkemiz ve Antalya bölgemiz ekonomisine faydalı olmak amacıyla bu sektörde katkı sağlayacak ve katkı görecek ilgili kamu ve özel sektörden tüm gerçek ve tüzel kişilerin katılımı ve desteği ile çok daha ileriye götürmektir.
Antalya Valiliği | Antalya Büyükşehir Belediyesi | İl Sağlık Müdürlüğü | İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü | Akdeniz Üniversitesi Hastanesi | Eğitim ve Araştırma Hastanesi | Antalya Havalimanı | Türk Hava Yolları | Antalya Tanıtım A.Ş | Antalya Tanıtım Vakfı | Antalya Ticaret ve Sanayi Odası | Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı